Jeg har læst Ama’r halshug af Henriette Karlsen.
Jeg har modtaget bogen som anmeldereksemplar.
Henriette Karlsen har skrevet bogen i samarbejde med Anders Ryehauge, og den har forord af Morten Pape.
Ama’r Halshug – et systembarns rå fortælling er Henriette Karlsens beretning om en kaotisk barndom og ungdom præget af svigt og vold.
Allerede i sin tidlige barndom færdes Henriette hjemmevant på de lokale værtshuse blandt fulde folk, når forældrene hænger ud der. Hjemme er der som regel kaos, og vold er hverdagskost.
I skolen er Henriette ikke just et af de stille børn, hun får tit besked med hjem i kontaktbogen om, at hun har lavet ballade. Hun finder sig bedst til rette sammen med drengene – de lidt vilde af dem.
En kold decemberaften stikker Henriette af hjemmefra. Hun er 15 år. Hun er i nattøj og har bare tæer. Hun vil bare væk. Hun tør simpelt hen ikke være derhjemme mere. Hendes største bekymring ved at forlade sit barndomshjem er, hvordan hendes to små søskende på tre og seks år skal klare sig uden hende. Det er jo hende, de søger trøst hos, når forældrene er “ved at splitte både lejligheden og hinanden ad”.
Ama’r halshug er en meget rå og hudløst ærlig fortælling om, hvordan det er at vokse op i et dysfunktionelt miljø, hvor vold, druk og stoffer hører til dagens orden. Et miljø hvor et barn, der udsættes for omsorgssvigt, ikke er en sjældenhed.
Desværre har andre udsatte børn en historie, der ligner Henriettes. De børn har Henriette Karlsen nu indledt en kamp for at hjælpe.
Henriette Karlsens historie har gjort kæmpestort indtryk på mig, og jeg vil anbefale hendes bog på det allervarmeste. Det er en vigtig og vedkommende bog med et meget stærkt budskab.
Læs mere om Ama’r halshug på Politikens Forlags hjemmeside.