Læst i januar 25

laestijanuar25

I løbet af januar har jeg læst de fem bøger på billedet. Som sædvanlig har jeg været lidt rundt i forskellige genrer. Denne lille stak bøger gemmer også på en af de bedste læseoplevelser, jeg nogensinde har haft:

Markens grøde af Knut Hamsun.

I sidste halvdel af 1800-tallet vandrer Isak rundt i den norske ødemark. Han leder efter et sted at slå sig ned og opdyrke jorden. Han finder sit sted og tager fat på det hårde arbejde med at fælde skov og bryde jord. Senere får han opført en primitiv hytte og får handlet sig til et par geder.

Efter et års tid flytter en kvinde ind hos Isak. Hun hedder Inger og er både stærk og arbejdsom. De to slider hårdt, enes godt og trives sammen. Familien, dyreholdet og gården vokser.

Når jeg skal beskrive Markens grøde, er jeg nødt til at bruge ord, jeg ellers sjældent benytter mig af. Romanen er nemlig efter min mening enestående – en usædvanligt god læseoplevelse. Selve fortællingen er fængslende, karaktererne originale og autentiske, naturbeskrivelserne betagende og dialogen helt og aldeles mesterlig.

I det hele taget er jeg begejstret for Markens grøde – det er en af de allerbedste bøger, jeg nogen sinde har læst. Jeg kan ikke rose og anbefale bogen nok. Snyd ikke dig selv for en stor læseoplevelse.

To dybe åndedrag af Gill Thompson er inspireret af virkelige hændelser under Anden Verdenskrig. Bogen handler om krig og tab – og om stærke venskaber.

Da Kirsty alt for tidligt mister sin far, står hun helt alene. Da hun får muligheden for det, forlader hun sit hjemland, Skotland og begiver sig mod Ungarn, hvor hun er blevet stillet et job i udsigt. Hun rejser i 1939 med tog gennem et uroligt Europa. Hun håber, at kunne leve et trygt liv i det neutrale Ungarn. Kort tid senere bryder Anden Verdenskrig ud.

Jeg har været grebet af historien om Kirsty. Fortællingen byder på både drama og tragedier, men den er fortalt både nænsomt og fint og er fuld af sympatiske og hjertevarme personer. Det er en historie om krig og ondskab, men også om mod og kærlighed.

Hvor vinger vokser af Ditte Svane.

Bogens hovedperson og fortæller er nyansat højskolelærer. Hun er temmelig usikker på, hvordan det hele skal gå – om hun kan klare jobbet og leve op til forventningerne. På et tidspunkt lærer hun sin ellers ret utilnærmelige, pensionerede forgænger at kende. De er naboer. Trods forskelle i alder, personlighed og livssyn, udvikler de to kvinder et venskab igennem samtaler om litteratur, relationer, sorg og drømme.

Jeg har nydt at læse Hvor vinger vokser. De to kvinder i de bærende karakterer er interessante og troværdige. En dejlig fortælling, der sætter en tyk streg under, at vi ikke skal dømme hinanden ud fra det, vi ser ved første øjekast. Og om at venskaber kan opstå, hvor man mindst venter det.

Videre skæbne ukendt af Anne-Sophie Lunding-Sørensen er den anden i krimiserien om makkerparret Storm og Molin.

En tysk kvinde, Hilde Hubert opsøger detektivbureauet Storm Consulting. Hun vil have hjælp til at finde ud af, hvad der skete med hendes mor, efter hun flygtede fra Berlin i 1943. Hilde ved, at hendes mor var jødisk og flygtede til Danmark. Selv kom hun med sin far til Frankrig, og har aldrig kendt sin mor.

Vivian Storm og Bjørn Molin tager sagen og påbegynder efterforskningen. Undervejs kompliceres sagen, da Hilde Hubert forsvinder.

Videre skæbne ukendt er endnu en rigtig underholdende bog i serien om det skønne detektiv-makkerpar. Selve krimidelen i bogen er udmærket, men indblikket i de to detektivers private liv er endnu mere medrivende. Det er en af den slags serier, jeg læser mere for at følge de gennemgående karakterers historie end for krimidelen.

Vi ser dig af Eva Aagaard.

Helene tager på besøg hos Anita. De to kvinder har lært hinanden at kende på en lidt speciel måde. De har begge to anklaget en kendt tv-mand for at have krænket dem seksuelt. Nu har Anita gemt sig på en gård, der ligger langt fra alfarvej. Hun har været genstand for en shitstorm på de sociale medier – hun beskyldes for at have opdigtet anklagerne mod kendissen.

Vi ser dig er en god og velskrevet roman og et nuanceret indspark i MeToo-debatten. Romanen understreger, hvor svært det kan være for alle at finde ud af, hvad der er op og ned i de krænkelsessager, der desværre dukker op.

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *